Suomalainen salmiakki kummastuttaa maailmalla
Salmiakkia voidaan pitää Suomen kansallismakeisena. Salmiakki eroa lakritsista makunsa ja yleensä myös rakenteensa osalta, vaikka itse asiassa kyseessä on lakritsi, johon on vain lisätty ammoniumkloridia. Ammoniumkloridi on syypää salmiakin suolaiseen makuun. Suomessa salmiakkia käytetään mausteena monen monituisissa tuotteissa, kuten alkoholissa, jäätelöissä, virvoitusjuomissa, perunalastuissa ja jopa lihatuotteissa.
Salmiakki tunnetaan omassa muodossaan myös Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa sekä Hollannissa, mutta muu maailma on jokseenkin onnellisen tai salmiakkifanin näkökulmasta onnettoman tietämätön salmiakin olemassaolosta. Salmiakki on erittäin yleinen tuliainen muiden maiden kansallisille esimerkiksi opiskelijavaihdossa tai muussa vastaavassa kanssakäymisessä toisen maan kansalaisten kanssa. Kaikkia ei salmiakki miellytä: on harvinaista löytää joku toisen maan kansallinen, joka ei nyrpistä nenäänsä kunnon suomalaista salmiakkia maistettuaan.Yhdysvalloissa salmiakki tunnetaan pohjoismaisena erikoisuutena. Joissakin erikoisruokakaupoissa myydään Pandan lakritsia (esimerkiksi liikkeissä Fairway ja Whole foods), mutta salmiakkia on vaikeampaa löytää Atlantin takaa, sillä sen kysyntä on niin olematonta, ettei kauppojen kannata pitää sitä valikoimissaan. Suomessa salmiakkia myydään jauheina, pastilleina, juomina, purkkana ja karkkipusseissa. Tunnettuja salmiakkimerkkejä ovat esimerkiksi Tyrkisk Peber eli Turkinpippuri, Sisu, Pantteri, Halvan salmiakki sekä Merkkarit.
Salmiakin historiaa
Moni pohtii, miksi monet salmiakit ovat vinoruudun muotoisia. Salmiakin arvellaan syntyneen apteekeissa. Pahanmakuiseen yskänlääkkeeseen lisättiin ammoniumkloridia maun peittämiseksi, ja myös väri oli tummanpuhuvan mustaa. Ammoniumkloridin hyvän maun vuoksi sitä alettiin myydä hiilen kanssa sekoitettuna myös syötävänä jauheena, jota kaadettiin kämmenelle ja nuolaistiin suuhun. Tämän metodin epähygieenisyys kuitenkin sai apteekkarit kehittelemään kiinteän salmiakkimuodon. Apteekin salmiakit leikattiin muoteilla, joista yleisimmäksi nousi vinoneliömuotti.
Salmiakki oli vaarassa tulla kielletyksi EU:n toimesta vuonna 2012. Euroopan Unionin kokouksessa oli käsittelyssä lakialoite, jonka mukaan ammoniumkloridin maksimimäärän sallittaisiin olevan vain 3 grammaa kiloa kohti. Salmiakissa ammoniumkloridia on kuitenkin jopa 70 grammaa yhdessä kilogrammassa, joten jos laki olisi tullut voimaan, olisi salmiakin valmistus tullut laittomaksi.
Erimaiden salmiakit
Salmiakki ei ole samanlaista kaikissa maissa. Ruotsalainen salmiakki on suomalaista makeampaa ja tanskalainen taas suolaisempaa. Näistä salmiakeista ei myöskään löydy Suomessa salmiakkiin usein lisättävää mentolia tai anista. Monet ulkomaalaiset tuntevat parhaiten ruotsalaisen salmiakin, sillä sitä myydään maailmanlaajuisesti levinneessä ruotsalaisessa, suositussa huonekalukaupassa IKEA:ssa.Yllättäen myös Hollannissa rakastetaan salmiakkia. Esimerkiksi supersuosittu suklaasalmiakkimanteli on alun perin hollantilaisen Choco Supportin valmistama tuote. Suklaasalmiakkimanteli voitti vuoden 2014 Salmiakki Finlandia kisan, jossa valitaan vuosittain vuoden paras salmiakki. Kisaan osallistui ruotsalaisia, hollantilaisia sekä suomalaisia salmiakkimakeisia. Kisan järjesti Suomen Salmiakkiyhdistys ry, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien.
Salmiakki Finlandia -kisa järjestetään myös tänä vuonna, mutta tällä kertaa mukana on vain suomalaisia tuotteita. Mukana makeisten lisäksi ovat salmiakkisipsit sekä salmiakkihunaja. Salmiakki Finlandia -kisa on järjestetty vuodesta 1997 lähtien. Ensimmäinen voittaja oli ruotsalainen Tsaukki Taukki -jauhe.
Salmiakki kasvattaa suosiotaan
Pohjoismaalaisten ja skandinaavisten makujen, kulttuurien ja muotoilun kasvattaessa suosiotaan maailmalla on myös salmiakki saanut osakseen paljon lisähuomiota lakritsin ohella. Salmiakkia pidetään monissa maissa eksoottisena herkkuna ja sen suosio on noussut ennennäkemättömiin lukemiin.
Esimerkiksi amerikkalainen viihdesivusto Buzzfeed maisteli hiljattain Salmiakkikoskenkorvaa muutaman muun eksoottisen alkoholin ohella huonoin seurauksin. Julkisuuteen yhdessä yössä lennähtänyt Sara Forsberg on myös maistattanut salmiakkia jenkkilässä, josta ajatus napattiin suositulle YouTuben REACT-kanavalle. YouTubesta voi myös löytää monia videoita, joissa neuvotaan miten lakritsia ja salmiakkia voi tehdä itse.
Kenties salmiakin omituisuus onkin sen kannattava voima: samanlaista ei monissa maissa ole ennen nähty, joka aiheuttaa mielenkiintoa tuotetta kohtaan.
Salmiyuck!
Joidenkin salmiakki-innostus on kohonnut jopa yli suomalaisen tason. Amerikkalainen Alex Papadimoulis harrastaa salmiakin maistelua blogissaan nimeltä Salmiyuck! Hän tekee maisteluista myös videoita. Ohiolainen mies saa salmiakkinsa suomalaisilta tutuiltaan postitse salmiakin kotimaasta.
Mahdottomin kokemus miehelle oli Poppamiehen Synkkä -salmiakki, jossa on salmiakkia, lakritsia ja chiliuutetta. Lähes kaikki salmiakkimaut aina miedommista väkevimpään maistellut mies julisti Synkän ylivoimaiseksi voittajaksi: hänen mukaansa sitä ei ole tarkoitettu ihmisen nautittavaksi. “Makeisia” pääsivät maistelemaan myös Papadimoulinin ystävät, jotka eivät myöskään olleet ilahtuneita tuotteet tulisuudesta.
Oma maa… salmiakki?
Miksi suomalaiset sitten ovat niin kiintyneitä salmiakkiin, kun muissa maissa makua ei voida sietää? Kyseessä on mitä luultavimmin tottumuskysymys. Suurin osa suomalaisista on tutustunut salmiakkiin jo lapsena ja olemme tottuneet sen makuun vähitellen vuosien saatossa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ne suomalaiset, jotka olivat lapsia sotavuosina eikä salmiakkikarkkeja ollut niin helposti saatavilla, eivät ole niin kiintyneitä salmiakin makuun kuin lapsena salmiakkia syöneet.
Usein ulkomailla salmiakista tietämättömille paikallisille suolaisen-makeaa herkkua tarjoavat suomalaiset luultavasti valmistavat itsensä jo pussin tai askin laukustaan ottaessaan epäonnekkaaseen maistatukseen kertomalla, että kyseessä on makeinen. Makeiset ovat maailmalla suurimmaksi osaksi makeita, hedelmäisiä tai hunajaisia, eikä maistaja osaa odottaa suolaista väkevää makua. Kenties kokemus olisi parempi, jos salmiakki saisi olemuksensa mukaisen esittelyn.