Fazer – suomalainen ylpeys

Jo pelkkä sana Fazer saa monen suun messingille ja ajatukset hyviin makuihin. Fazerin Sininen, Fazerin parhaat, Vihreät Kuulat, Fazerin suklaakonvehdit, Fazerin salmiakki ja Domino-keksit ovat tulleet tutuiksi ja lapsuudesta lähtien.

Tänä päivänä Fazer-konserni on moderni yritys, joka on monessa mukana, on kyse sitten viimeisimpien innovaatioiden hyödyntämisestä tai ympäristövastuullisuudesta.

Karl Fazer

Fazerin perustaja, Karl Fazer, oli innokas maailmanmatkaaja ja sokerileipuri, joka oli opiskellut monissa Euroopan huippukonditoriassa. Hän avasi vuonna 1891 konditorialiikkeen Helsinkiin, Kluuvikatu 3:een, jolla paikalla vieläkin sijaitsee Fazerin konditoria ja kahvila. Konditorian lisäksi Fazer perusti naapurirakennukseen kahvilan, joka erotettiin myymälästä verholla. Tällöin saivat alkunsa monet Fazerin klassikkokaramellit, jotka ovat yhä huippusuosittuja.

Pihlajanmarja

Kahvilasta tuli erittäin suosittu ja pian kahviloita ja konditorioita perustettiin ympäri Helsinkiä, ja niistä tuli osa helsinkiläistä kulttuurielämää. Kluuvikadulla alettiin valmistaa kaikkien nykyään tuntemaa Pihlajanmarja karkkia, joka tunnetaan myös nimellä ”mummokarkki” tai ”kettukarkki” karamellikääreen ketun mukaan. Alun perin sen valmistukseen käytettiin pihlajanmarjoja, mutta resepti on sittemmin muuttunut. Karamelli on suosittu erityisesti jouluna ja sitä saa alkuperäisessä kettukääreessä.

Mignon-muna

Eräs rakastetuimpia Fazerin tuotteita on Mignon-muna. Se on yksi Suomen myydyimpiä pääsiäismunia ja oli jo Venäjän tsaariperheen suklaamunasuosikki. Mignon-munassa käytetään aitoa kananmunan kuorta, joka on täytetty manteli-pähkinänougattäytteellä eli niin sanotulla wienernougatilla. Mignon-munat valmistetaan käsityönä ja vuosittain niitä valmistetaan noin 1,5 miljoonaa kappaletta.

Kiss Kiss

Kiss Kiss-karamellit ovat yksi Fazerin ensimmäisistä karamelleista. Se on yhä osa Fazerin Parhaat-makeispussin valikoimaa. Se on alusta lähtien ollut pitkulainen ja sen kääreessä on leikkinyt kissanpentuja. Maultaan se on kaakaota ja toffeeta ja koostumukseltaan ihanan sitkasta karamellia, joka tarttuu hampaisiin ja tuo mieleen lapsuuden.

Liköörikonvehdit

Liköörikonvehdit tuotiin markkinoille jo vuonna 1900 ja 96 vuotta myöhemmin niiden nimeksi muutettiin Liqueur Fills. Aina ne on kuitenkin valmistettu tummasta suklaasta, jonka sisällä on sokeripinta ja täytteenä erilasia liköörejä.

Makeisten valmistus tehdastuotantona

1800-luvun lopulla Suomen tullimääräykset muuttuivat, ja alkoi tulla kannattavaksi valmistaa makeisia Suomessa. Siihen saakka Venäjältä oli saatu tuoda makeisia tullivapaasti ja ne olivatkin hallinneet markkinoita. Karl Fazer perusti makeistehtaan Helsingin Punavuoreen ja alkoi valmistaa suosikkikaramelleja suurina määrinä.

Fazer oli opiskellut sekä Venäjän että Ranskan konditorioissa, mutta oli sokerileipurin ammatin lisäksi saanut niistä myös muunlaista oppia. Taustansa ansiosta Fazerilla olikin tajua myös markkinoinnista ja myynnistä ja hänen tuotteensa olivat ensiluokkaisia ja ne oli myös pakattu upeasti. Helsingin raitiovaunuja koristivat Fazerin makeismainokset ja kauppa kävi kuin siimaa.

Perheyritys

Fazer on alusta alkaen ollut perheyritys, sillä kun Karl perusti makeistehtaansa, takasi hänen veljensä Max hänen pankkilainansa. Maxilla oli tukkuliike, joka auttoi Karlin makeisten tukkujakelussa. Karl Fazer oli myös mennyt naimisiin Berta Blomqvistin kanssa, joka osallistui ahkerasti liiketoimintaan. Hänen keksimiään ovat monet Fazerin tuotemerkit ja hän hoiti myös kirjanpitoa ja muun muassa somisti näyteikkunoita.

Karl Fazer menehtyi vain 66-vuotiaana sydänkohtaukseen ja hänen pojastaan Sven Fazerista tuli yhtiön toimitusjohtaja. Sven johti yhtiötä 15 vuotta ja hänen johdollaan Fazer sekä laajeni yhtiönä, että laajensi toimialaansa.Oy Karl Fazer Ab:sta tuli Suomen suurin makeistehdas ja yhtiönä Pohjoismaiden suurin. Sven Fazer toi markkinoille monta klassikkoa.

Fazerin Sininen

Fazerin Sininen on maitosuklaa, jolla on oma, herkullinen maitosuklaan makunsa ja sen valmistuksessa käytetäänkin tuoretta maitoa. Se, miten suklaan resepti päätyi Sven Fazerin käsiin, on oma tarinansa. Svenillä oli liiketuttava Englannissa, jonka sukulaisella oli paha silmäsairaus. Sven auttoi tämän sukulaisen hoitoon ja sai palkkioksi suklaan reseptin.

Suklaan käärepaperin sininen väri symboloi Suomen luontoa ja itsenäisyyttä, jotka kummatkin olivat Karl Fazerille tärkeitä asioita. Käärepaperissa on myös Karl Fazerin kultainen nimikirjoitus ja sen sininen värisävy on rekisteröity pelkästään Fazerin käyttöön. Se onkin ensimmäinen Suomessa hyväksytty väritavaramerkki.

Pax-pastillit

Pax pastillit lanseerattiin vuonna 1947, sotien jälkeen. Ne kehitettiin Pariisin rauhansopimuksen kunniaksi ja ne olivat tuotannossa vuoteen 1991 asti. Mutta niin kuin moni vanha mutta hyvä asia, ne tulivat uudelleen tuotantoon tällä vuosituhannella, tarkemmin sanottuna Suomen 90-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 2007. 

Fazer nykyään

Tänä päivänä Fazer on iso konserni, joka on myös hyvin kansainvälinen. Se toimi kahdeksassa maassa ja sen tuotteita viedään yli 40 maahan. Sillä on myös ravintola- sekä cateringtoimintaa. Fazer on laajennut myös leipomoksi ja Fazer valmistaa sekä hapankorppuja että näkkileipää.

Suomalainen kaura on kovassa huudossa maailmalla ja Fazerin Mylly on tässä trendissä ajan hermolla. Se on lisensoinut VTT:n teknologian, jonka avulla kaurasta erotellaan uusia, terveysvaikutteisia ainesosia. Näitä myydään sekä meijeri-, ravintolisä- että kosmetiikkateollisuuden käyttöön. Kaura on itsessään hyvin lempeä vilja, joka yleensä sopii myös keliaakikoille. Tästä niin sanotusta funktionaalisesta kaurasta voidaan suunnitella ja valmistaa aivan uuden tyyppisiä tuotteita.